Viscose, wat is dat precies?

Viscose, wat is dat precies?

Viscose, u bent deze vezel vast wel tegengekomen in de stofsamenstelling van een kledingstuk. Ook bij pyjama’s of nachthemden wordt regelmatig gebruikt gemaakt van viscose. Vaak gecombineerd met katoen of elastan. Maar wat is het voor stof en hoe wordt het gemaakt?

Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren. Deze vezels worden gewonnen uit kleine stukjes hout. Tijdens het proces wordt koolstofdisulfide toegevoegd aan het hout, zodat er stroperig houtpulp ontstaat. De massa wordt door een apparaat met kleine gaatjes geduwd, een spindop, zo ontstaan er flinterdunne draden. De draden worden in een bad zwavelzuur gelegd, zodat ze een vaste vorm en stevigheid krijgen. Vervolgens worden de draden, die nu filamenten worden genoemd, gewassen, om de laatste chemicaliën te verwijderen.

Viscose is een veelzijdig materiaal. De vezel kan gecombineerd worden met andere soorten vezels en verwerkt worden tot verschillende stoffen. Als natuurlijke, synthetische vezel heeft viscose de eigenschappen van twee werelden. Viscose stoffen ademen actief en nemen vocht op, zoals bij natuurlijke stoffen het geval is. Dankzij de synthetische kant is de stof beter geschikt voor kleuren en prints.

Voorheen werd viscose wel eens kunstzijde genoemd, vanwege de luxe, glanzende uitstraling. Door een behandeling met natriumhydroxide kan viscose namelijk geproduceerd worden met een zijdeachtige glans. Viscose is echter veel minder onderhoudsintensief dan zijde. Viscose kan niet zo heet worden gewassen of worden gestreken als katoen, maar de kleuren gaan wel langer mee.

Nachtmode met viscose voelt lekker zacht aan, heeft een luxe uitstraling, neemt goed vocht op en ademt actief. Het hoge draagcomfort gecombineerd met een mooie kleurvastheid maakt de stof zeer geschikt voor een pyjama of nachthemd.


Jolyz Pyjama-webshop

Beoordeling door klanten: 9 / 10 - 5150 reviews
© Jolyz Fashion 2011 - heden. Alle rechten voorbehouden.